Stellenbosch

stellenbosch

Stellenbosch ligger c:a 30 min bilväg från Kapstaden och vilar mycket bildskönt med bergen i ryggen och vingårdar så långt ögat kan sträcka sig. I området finns runt 200 olika vingårdar där de, för svenskar, lite mer kända är Bergkelder (Fleur du Cap), Meerlust och Ernie Els.

Vingårdarna omgärdar hela Stellenbosch som är minst lika känt bland sydafrikanerna för sitt universitet, som lockar tusentals ungdomar från hela landet, som för vingårdarna. Man kan självklart läsa vinlära här men det är inte ett ”vinuniversitet”. Staden präglas också av studentlivet med mycket ungdomar på gator och restauranger. Studentprägeln gör också att det finns en hel del mycket billiga restauranger.

Den självklara sysselsättningen som turist i Stellenbosch är dock att besöka vingårdar och gå på vinprovningar. Detta kan man dels göra genom att själv köra runt och prova alternativt boka en vinprovningstur (kan göras på plats och behöver inte förbokas).

Det är självklart lite roligare att åka runt själv men då bör man förstås ha en dedikerad nykter förare. Se här på förslag på vingårdar. Bokar man istället en vintur är fördelen att man blir skjutsad runt men man åker då ofta till de lite större och mer turistanpassade vingårdarna. Ett tredje alternativ är att cykla runt mellan vingårdarna (se Bikes n Wines.com)

Andra aktiviteter

Om du inte vill dricka vin finns det vingårdar så passar området också bra för vandring och liknande aktiviteter. Vingården Delvera har profilerat sig just gentemot detta, där kan man gå på fullmånsvandring, rida och hyra cyklar för turer i och omkring den vackert belägna vingården.

Passa också på att besöka lördagsmarknaden i Oude Libertas där det finns massor av lokala godsaker att prova: ostar, biltong, frukter och grönsaker och mycket mycket mer.

Restauranger i Stellenbosch

Om du ska äta i Stellenbosch har du två egentliga val: äta på en vingård eller äta inne i Stellenbosch. Vingårdarna erbjuder ofta spektakulära omgivningar och inte sällan riktigt god mat, parat med sina egna viner. De erbjuder dock oftast bara lunch (med vissa undantag) så passa på att äta luncherna ute på vingårdarna om du kan och ta middagen inne i Stellenbosch.

Vi skriver om vilka vingårdar som har bäst restauranger i artikeln om vingårdarna.

Frukost / lunch

Generellt sett är det en varm rekommendation att äta lunch ute på vingårdarna, som ofta erbjuder fantastiska luncher med tillhörande viner och spektakulära omgivningar. Men för en snabb, god och billig lunch eller frukost inne i Stellenbosch kommer här några tips.

Mugg & Bean

Amerikansk kedja med stort utbud av både mat och sötsaker. Välbesökt och normalt fika-stök. Passar bäst om man är hungrig och vill ta en längre frukost.

Café Dijon

Ett café som för tankarna till Kuba och kanske 50-talet med sin relativt gammalmodiga inredning och menyer med krita på svarta tavlan. Mycket trevlig atmosfär som du kommer vilja göra till din stamkrog.

M mill coffee house

Litet café med ett fåtal bord. Lätt och luftigt utan att kännas storstadsminimalistikt. Passar bäst för en enkel frukost eller fika.

Middagsrestauranger i Stellenbosch

Cognito

Snyggt och prisvärt med fantastiska kötträtter.

Oppie Dorp

En relativt sparsam meny men det som finns är utsökt och personalen är otroligt kunnig och inspirerad.

Gino

Studenternas val. Billigt, lätt stökigt med mycket folk men bra mat.

Java

Mycket populär restaurang som alltid har mycket folk. Bra priser lockar många studenter och maten är bra.

Aprentice

Restaurang där maten görs, och serveras av, restaurangskoleelever. Maten är allt som oftast utsökt till ett förhållandevis lågt pris men man får ha visst överseende med servicen som ibland är tip-top och ibland sådär.

Boende i Stellenbosch

Det är mycket populärt att bo på något av de otaliga guest house’s som finns i området. Det finns guest house’s ute bland vingårdarna med fantastiska omgivningar samt mer praktiskt belägna inne i Stellenbosch (som gör det möjligt att promenerera till restauranger etc.

Relaterade artiklar

Relaterade foton

stellenbosch-downtown

Stadskärnan i Stellenbosch är inte bara fylld av studenter utan även av bra restauranger. Staden går i stort i vitt och är mycket promenadvänlig.

Vill du ha hjälp att boka?

african-tours-logo
 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
kapstaden-com-logo
 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika

[email protected] – 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
sydafrikaexperten-logo
 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet

Gillar du MittSydafrika.se?

Fakta om Stellenbosch

 • Staden grundades 1679 av Simon van der Stel, därav namnet på staden och berget Simonsberg.
 • Drygt 100 000 personer bor i Stellenbosch.
 • Stellebosch University är med sina 25 000 studenter ett av Sydafrikas största universitet.
hagelberg