Att göra i St Lucia

att-gora-st-lucia

För att vara en så liten ort finns det väldigt mycket att göra i, och omkring, orten. Det mesta kretsar kring olika typer av safari men man kan också sola och bada mm.

Flodturen

Ett par olika bolag arrangerar båtturer på ”floden” som omgärdar staden. Flodturen, som tar ungefär 2h, körs kring kl 16 och man får framförallt se flodhästarna i vattnet tillsammans med sin flock men också krokodiler och fågelliv.

Rekommendation: Turen är ett trevligt och bekvämt sätt att spendera en eftermiddag på och ger ett annat perspektiv på flodhästarna som man inte kan se på land. Det är i princip 100% garanti att få se flodhäst.

Pris och bokning: Turen kostar R 170 (c:a 170 kr) och kan enkelt bokas på plats hos endera av agenturerna på huvudgatan.

Nationalparken iSimangaliso

Bara två minuters bilväg utanför orten ligger reservatet iSimangaliso som lämpar sig mycket väl för safari med egen bil. Här kan man förutom flodhästar, såklart, även se elefant, noshörning och leopard mm. De har alla ”Big five” utom lejon. Man kan se i princip hela reservatet på en halvdag, alternativt heldag med många pauser.

Rekommendation: Billigt, enkelt och roligt sätt att se mycket djur på.

Pris: Ungefär R 60 (c:a 60 kr) för en person och en bil. Reservatet har en maxgräns för hur många bilar som får vara där samtidigt men behöver egentligen inte bokas i förväg.

Nationalparken iSimangaliso

En mycket stor attraktion i St Lucia pågår från november till mars då havslädersköldpaddor kommer upp på stranden för att lägga ägg. Säsongen börjar med att sköldpaddorna kommer upp i november för att lägga äggen. En imponerade syn då sköldpaddorna imponerar med sin storlek (nära två meter).

I slutet av sköldpaddssäsongen börjar sedan äggen att kläckas och då kan man se hundratals sköldpaddsungar försöka ta sig den oerhört riskfyllda vägen ner till vattnet. En väg fylld med krabbor, grävlingar etc som gör allt för att få sig ett skrovmål.

Själva turen utgår ifrån St Lucia och inkluderar mer eller mindre automatiskt en kvällssafari genom reservatet. Därefter åker man ner till stranden och kör längs strandkanten i en fyrhjulsdriven jeep.

Turen är förhållandevis dyr (cirka R 900 (c:a 900 kr)) och det finns inga garantier för att man får se något. Vissa säsonger är det bara 15% av besökarna som ser sköldpaddor, andra säsonger får uppemot 95% av besökarna se sköldpaddor. I genomsnitt får man se sköldpaddor 60-70% av gångerna ett ”normalt” år.

Åker man tidigt på säsongen är chansen något högre eftersom honorna som lägger äggen är lättare att hitta och spenderar mer tid på stranden än de nykläckta ungarna.Utöver turen får man, en klar natt, också en spektakulär upplevelse då stranden lyses upp av natthimlen.

Rekommendation: Ett absolut måste då en lyckad safari är en upplevelse utöver det normala. Det är helt enkelt inte så många platser i världen man kan uppleva detta! Det är dock mycket viktigt att du är förberedd på att du i vissa fall inte får se någonting (annat än bonussafarin på ditvägen). Har du råd och tid kan du boka fler än en tur för att öka dina chanser.

Pris: R 900 (c:a 900 kr)

Bokning: Det finns bara två tour operators som har tillstånd att köra på stranden i reservatet. Endera har 10 platser i jeepen. Det finns alltså sammanlagt bara 20 platser per utflykt tillgodo. Utan undantag. Därtill är turen strikt styrda av tidvatten och regler vilket gör att de inte kan göra utflykten varje dag.

Av denna anledning är det en mycket stark rekommendation att du bokar turen i förväg! Dels för att säkerställa en plats och dels för att säkerställa att turerna görs de datum du är i St Lucia.

Bokningen görs med fördel via någon av de svenska reseagenturerna kan starkt rekommenderas som turbolag.

Turer till Hluhluwe och Umfolozi

Ungefär en timmes bilresa från St Lucia ligger nationalparken Hluhluwe / Umfolozi (ibland även kallat iMfolozi). Reservatet kan man dels se via sin egen hyrbil (vägarna är asfalterade) eller via guidade turer. Läs mer om Hluhluwe och Umofolozi här.

Rekommendation: Rekommenderas även om man har varit i Krugerparken och tagit del av djurlivet där. Många kompletterar med en safari i Hluhluwe / Umfolozi då parken är annorlunda, inte lika ”turistig” och vackrare generellt med sitt kuperade landskap och floder.

Pris: R 950 (c:a 950 kr) för heldagssafari och R 660 (c:a 660 kr) för halvdagssafari.

Bokning: Kan bokas antingen via svenska agenturer eller lokala agenturer. Åker du privat kan du lösa biljett i kassan. Det är alltid en fördel att förboka inträdesbiljett eller guidad tur då det finns begränsade platser. Notera också att safaris är väderberoende och vid alltför dåligt väder ställs de oftast in.

Snorkel och dykning

Vattnena utanför St Lucia är precis lika myllrande som djurlivet i parkerna och gatorna i och utanför St Lucia. Det är dock inte vatten som lämpar sig för den ovane då strömmarna kan vara mycket förrädiska.

Det går att hyra utrustning och åka ut själv men rekommenderas inte om du inte har full koll på tidvatten och strömmar. Det kan dock vara värt att nämna att man inte snorklar i samma vatten som det finns flodhästar och krokodiler (de bor i det stilla sötvattnet, snorklingen sker i havet).

Det finns guidade turer som kan ta dig ut på snorkelturer men var beredd på att guiden kan bli tvungen att ställa in turen med mycket kort varsel (till exempel när ni kommer fram till stranden) om vädret blir fel.

Rekommendation: Snorklingen är fantastisk och det är endast i undantagsfall som det inte blir av. Om du gillar att snorkla så bör du göra det här!

Pris: R 500 (c:a 500 kr)

Bokning: Den generella rekommendationen är att boka i förväg men det är inte omöjligt att boka spontant på plats.

Kvällssafari

Vissa turoperatörer arrangerar kvällssafari i reservatet, vilket är ett billigt sätt att se en hel del av djurliv som man inte har någon möjlighet alls att se under dagen. Det är till exempel mycket lättare att se kattdjuren nattetid.

Rekommendation: Med avseende på det förhållandevis låga priset är det helt klart rekommenderat att prova på en kvällssafari i St Lucia. Framförallt om du inte gjort detta innan på din sydafrikaresa. Det är också det enda sättet att se dvärgkameleonter som bara finns i detta område, och som bara ses när det är mörkt.

Pris: R 250 (c:a 250 kr)

Bokning: Görs via svensk agentur eller till exempel EuroZulu. Det finns mycket få platser per kväll så boka flera dagar i förväg!

Andra saker att göra i St Lucia

Utöver de aktiviteter som beskrivits ovan finns det en hel del annat man kan göra i St Lucia, till exempel:

 • Valskådning (juni til november)
 • Kajakpaddling
 • Fågelskådning
 • Djuphavsfiske
 • Hästridning

Relaterade artiklar

Relaterade foton

st-lucia-vandringsstigar

Mycket kring St Lucia kretsar kring safari och djuren. Det finns också vandringsstigar man kan gå på. De omgärdas dock av varningsskyltar för farliga djur. Det är lämpligast att inte gå själv även om risken att råka illa ut är minimal.

st-lucia-flodbatarna

Flodbåtarna och flodhästsafari som går varje dag vid solnedgången är mycket populära.

Vill du ha hjälp att boka?

african-tours-logo
 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
kapstaden-com-logo
 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika

[email protected] – 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
sydafrikaexperten-logo
 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet

Gillar du MittSydafrika.se?

hagelberg