Kapstaden

kapstaden

Kapstaden är ett av de allra populäraste resmålen i Sydafrika och kanske till och med hela Afrika. Staden ligger rakt under Sverige är därmed i samma tidszon som Sverige. Trots den långa resan ned slipper man därmed jetlag.

Kapstaden, eller Mother city som den ofta kallas, är Sydafrikas tredje största stad och den näst mest befolkningsrika med cirka 4 miljoner invånare. Staden ligger vackert beläget vid atlantkusten med Table Mountain i bakgrunden.

På grund av Kapstadens historia med mycket europeiska influenser, känns den som en salig blandning av Afrika, Europa och även lite Amerika på en och samma gång. Kapstaden erbjuder inte bara storstadspuls, utan också natursköna omgivningar, intressant historia och en rad trevliga turistattraktioner som tillsammans gör Kapstaden till ett måste för varje Sydafrika-resenär.

Som turist finns det massor av ställen att se, upptäcka eller bara strosa runt kring. Spännande mat och dryck hittar man också till väldigt bra priser.

Nedan hittar du tips på sevärdheter inne i Kapstaden. Om Kapstaden har vi även artiklar om:

Table Mountain (Taffelberget)

En självklarhet när man besöker Kapstaden är att ta sig upp på det berömda Taffelberget. Berget är i sin unika form och placering en ikon för staden och som nästan alla besökare till staden besökare. Till toppen kan man ta en linbana upp och få fantastisk utsikt över hela Kapstaden. Linbanan är öppen till 21.30 under sommarmånaderna så ett tips är att åka upp dit och se på solnedgången.

Uppepå Taffelberget (eller Table Mountain som det också kallas) kan man med fördel ta en promenad runt platån och utforska omgivningarna och den unika floan. Det finns också en restaurang där man kan ta en paus och njuta av utsikten.

Ett vanligt förekommande, men fantastiskt vackert, problem med Taffelberget är “den vita bordsduken”. Det är molntäcket som ofta kommer in över bergets topp och som gör det omöjligt att vara på toppen. Det följs ofta av starka vindar som gör att linbanan stängs av. Molntäcket kommer och går men kan förstöra dina planer på att åka upp just den dagen du tänkt, så ha det i åtanke!

Det är också vanligt att vandra upp för berget och det finns olika leder av olika svårhetsgrad. Ett annat trevligt alternativ är att vandra upp från Kirstenbosch botaniska trädgård eller någon annan vandringsled. Man får då inte bara en härlig vandring utan också lite insyn i den unika flora och fauna som omger berget.

Läs mer här: TableMountain.net

Kirstenbosch botaniska trädgård

Kirstenbosch botaniska trädgård är lite av ett måste om man besöker Kapstaden och uppskattar naturupplevelers. Läs en separat artikel om Kirstenbosch botaniska trädgård här på MittSydafrika.se.

Bo-Kaap

Traska runt i det ganla slavområdet Bo-Kaap, en plats där många ur den svarta befolkningen bor idag. Området har en intressant historia och färggranna hus som gör sig väl som fotografier.

Waterfront

Waterfront är shoppingcentret nere vid hamnen. Det skapades för att locka fler turister och erbjuda bättre utbud av restauranger och shopping och förr eller senare hamnar man här. Det är lite dyrare än många andra delar av stan men bekvämt att ha allt samlat på ett och samma ställe och väl värt ett besök, om inte annat än för att strosa runt, ta en fika och se på folk.

Barnen kan roa sig på den populära piratbåten. Där kan de leka bland lianerna på båten och hissa Jolly Roger under båtturen kring hamnen.

Läs mer: Waterfront.co.za

Afternoon tea på Mount Nelson Hotel

Det anrika hotellet Mount Nelson Hotel ligger på foten av berget Mount Nelson. Här serveras High Tea varje dag kl 14.30 som det har gjorts i över hundra år! Då får man uppleva “Good ol’ times” i sann Viktoriansk stil i en lummig trädgård och avnjuta en härlig buffé.

Adress: 76 Orange Street.

Läs mer: MountNelsonHotel.co.za

Cape Town Aquarium

Kapstadens akvarium visar upp ett stort omfång av det nationella utbudet av marint liv i Sydafrika. Populärast är matningen av fiskarna (bland annat hajar) som sker på bestämda tider varje dag. Akvariet ligger nere i Waterfront.

Läs mer: Cape Town Aquarium

District Six museum

Om man är någorlunda intresserad av Sydafrikas mörka historia så är District Six museum ett måste. Området ligger på en plats som förut beboddes av befriade slavar, handelsmän, hantverkare etc. men som 1982 jämnades med marken av Apartheid-regimen som skickade ut de boende till Cape flats.

På muséet får du inte bara läsa och se historien utan även höra historier från de som arbetar där, då de ofta har varit boende i District Six.

Läs mer: DistrictSix.co.za

Josephine Mill

Josephine Mill är en gammal kvarn som anlades av en svensk (Jacob Lallerstedt) som flydde till Kapstaden från sina kreditgivare i dåtidens Sverige. Han anlade inte bara denna kvarn utan även ett bryggeri och en bank.

I dagsläget är kvarnen ett museum där man får en inblick i hur affärer bedrevs i Kapstaden förr i tiden. Det är också en trevlig eftermiddagstur för fika och promenad i den lummiga trädgården.

Läs mer: JosephineMill.co.za

Guidade turer

Sightseeingbussen

Vill man få en bra överblick av staden kan man köpa en biljett till sightseeing-bussen. Det finns två olika linjer: ”Red Route” och ”Blue Route” och man kan antingen köpa biljett för enskild linje eller en Combo.

En linje kostar runt hundralappen och då kan man hoppa på och av hur många gånger man vill under en hel dag. Man kan också kombinera båda linjerna för en 24-timmarsbiljett.

Läs mer: City Sightseeing.co.za

Helikopterturer i Kapstaden

Ett spektakulärt sätt att se Kapstaden är från ovan. Ett flertal bolag anordnar helikopterturer över staden och man kommer lättast i kontakt med dem genom att gå ner till Waterfront i Kapstaden och prata med bolagen direkt. Helikopterturer kostar från R 500 (c:a 500 kr) (c:a 15 min) till R 2000 (c:a 2000 kr) (c:a 60 min).

Du kan också prova att åka en så kallad  som tjänstgjort i Vietnamkriget. En riktigt spännande upplevelse för drygt R 2100 (c:a 2100 kr)!

Läs mer: TheHopper.co.za.

Guidad historisk tur

Guiden Madi Gray har specialiserat sig på att guida historiska turer (på svenska) i Kapstaden. Dessa “Sandpiper tours” kan bli specialanpassade för om man är specialiserad på en viss historisk epok.

Mejla Madi Gray: [email protected]

Slavarnas Kapstaden

Denna tur tar dig runt “Slavrutten” och visar dig slavarnas Kapstaden.

Mer info: Besök South African Cultural History Museum (49 Adderley Street)

Marknader i Kapstaden

Passa även på att besöka någon av de mysiga, lokala marknaderna i Kapstaden. Tex City Bowl som är varje lördag och som drivs av svenska Madeleine.

När på året bör man besöka Kapstaden?

Kapstaden har ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och mildare vintrar då det regnar en del. Bästa månaderna om man vill ha sol och värme är november till april men andra tider på året fungerar också lite beroende på vad för slags intressen man har.

Vill man t ex dyka med vithajar så är det vintermånaderna (juni till september) som passar bäst. Många väljer också att besöka Kapstaden med omgivning mellan augusti och oktober för att njuta av alla vackra blommor som finns i området och för att det då också är bäst säsong för valskådning.

Se även kapitlet om när man bör besöka Sydafrika.

Dagsturer kring (utanför) Kapstaden

Det finns mycket att göra utanför Kapstaden också. Läs artikeln om vad man kan göra som dagsturer kring Kapstaden.

Relaterade artiklar

Relaterade foton

kapstaden-fran-luften

Kapstaden sett från luften. Den karaktäristiska formen på Table Mountain syns tydligt i bakgrunden.

VA Waterfront som är en av de mer besökta turistmålen i staden. Här finns många restauranger och här kan man också boka många aktiviteter på plats, tex helikopterflygningar.

kapstaden-lions-head

Lion’s head sett från linbanan på väg upp mot Taffelberget (Table Mountain).

Linbanan på väg upp mot Taffelberget.

Modig klättrare tar en paus på en avsats på Taffelberget.

kapstaden-sett-fran-taffelberget

Kapstaden sett från Taffelberget.

kapstaden-city-bowl

Kapstaden har många trevliga marknader man kan besöka. Bland annat City Bowl market, en mestadels ekologisk marknad som has varje lördag.

Vill du ha hjälp att boka?

african-tours-logo
 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
kapstaden-com-logo
 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika

[email protected] – 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
sydafrikaexperten-logo
 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet

Gillar du MittSydafrika.se?

hagelberg