Safari i privata parker

privata-parker

När man ska åka på safari i Sydafrika så får man välja om man vill åka i de större, statliga parkerna som till exempel Krugerparken eller de kringliggande privata parkerna. I denna artikel förklarar vi vad skillnaden är dem emellan.

Eftersom de flesta som åker på safari i Sydafrika åker till Krugerparken så använder vi i denna artikel Krugerparken som exempel. Det är dock samma system kring många av de andra parkerna också.

Var kan du se vilket djur bäst?

I princip alla parker i Sydafrika är inhägnade. Detta är till största delen för att hålla djuren inom parkområdet men också för att hålla obehöriga (och framförallt tjuvskyttar) borta. Utan stängsel kan också rovdjur attackera närliggande boskap vilket kan leda till att boskapsägarna då skjuter djuren för att skydda sitt boskap. Stängslena skyddar alltså djuren.

Krugerparken, som är den största parken i Sydafrika, är alltså också inhägnad men bara delvis. Runt parken finns också privata game reserves och emellan dessa finns inga stängsel, vilket gör att djuren kan ströva fritt emellan Krugerparken och de privata parkerna. På så sätt “förlänger” de privata parkerna de statliga, vilket ger djuren mer mark att ströva på.

De privata parkerna är dock privata, det innebär att man inte kan åka in i dem som turist i Krugerparken. Parkerna har sina egna boenden i form av lodger samt sina egna bilar och egna guider.

Vad är skillnaden för dig som turist?

I de statliga parkerna finns många olika typer av restriktioner för vad man får göra och inte göra. Två viktiga restriktioner är att man inte får köra i öppna jeepar och heller inte åka utanför de angivna vägarna i Krugerparken till exempel.

I de privata parkerna gäller inte dessa restriktioner. I praktiken innebär det att man i Krugerparken kan få syn på en flock lejon 100 meter från vägen utan att kunna få se dem närmare än så. I de privata parkerna kan man köra av vägen, tvärs över fältet och ställa sig bredvid samma flock i en öppen jeep. Man får alltså se mycket mer i de privata parkerna än man kan göra i de statliga parkerna.

Det är också en riktigt stor skillnad i kvalitet på guiderna i de privata parkerna jämfört med i till exempel Krugerparken. Guiderna i de privata parkerna håller mycket hög klass, vilket tyvärr inte alltid är fallet i Krugerparken.

En annan stor skillnad är att de privata parkerna inte har i närheten av lika många turister. Stannar man vid en lejonflock kan man därmed också vara relativt ensam om det. I de statliga parkerna, och då framförallt Krugerparken, kan det lätt bli en ansamling av bilar när man hittar något intressant.

Stor skillnad i pris

Det är oftast betydligt dyrare att göra sin safari i en privat park. Man bor nästan alltid i specifika lodges i de privata parkerna som kan kosta från 1 000 och uppemot 8 000 kr per natt beroende på nivån av lyx och vad som ingår.

Om man gör safari i Krugerparken kan man komma undan mycket billigare, exempelvis kan ett B&B i anslutning till parken kosta från R 400 (c:a 400 kr).

Privata parker med egna djur

Spritt över hela Sydafrika finns också privata parker som har sina egna djur och egna inhägnader. De är då inte kopplade till de större parkerna.

Dessa parker erbjuder ofta dagsturer och man behöver inte bo i parken. En vanlig tur är en dagstur inklusive middag som sedan avslutas med en kvällstur för att förhoppningsvis se lite rovdjur (som kommer ut för att jaga på natten). Dessa typer av turer gör att man kan få komma nära djuren utan att behöva betala lika mycket som för vissa privata parker i anslutning till Krugerparken.

Dessa privata parker kan dock vara relativt små vilket gör att man inte får samma “vilda” känsla som man får i de större parkerna. När man vet att det finns två noshörningar i parken och guiden i princip vet var de befinner sig kan det istället bli en känsla av “utomhuszoo”.

Att åka till en mindre privat park är dock ett utmärkt alternativ när man inte har tid, råd eller stor lust att åka till de större parkerna. Det kan också vara användbart om man verkligen vill se ett visst typ av djur.

Relaterade artiklar

Vill du ha hjälp att boka?

african-tours-logo
 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
kapstaden-com-logo
 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika

[email protected] – 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
sydafrikaexperten-logo
 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet

Gillar du MittSydafrika.se?

hagelberg