Krugerparken

krugerparken

Krugerparken är definitivt en av Sydafrikas största och mest populära turistattraktioner. Det är en enorm nationalpark, som till ytan är lika stort som Israel, fullt av vilda djur!

Krugerparken bildades 1898 av den dåvarande presidenten Paul Kruger för att skydda djuren från den hänsynslösa jakten som pågick på 1800-talet. Parken har idag ett mycket stort antal olika djurarter, bland annat lejon, elefanter, leoparder och mycket annat.

Jämfört med 1898 ser parken ganska annorlunda ut idag, även om djuren är sig lika. Vägarna är statliga och till viss del asfalterade. Det finns idag många restriktioner för var man får stanna och vistas, allt för att skydda djuren.

Parken i sig är inhängnad med stängsel (vilket är fallet i de allra flesta parkerna i hela Afrika) men många av de privata naturreservaten, även kallade national concessions, ligger i angränsning till Krugerparken och djuren kan gå fritt däremellan.

Detta system finns i de flesta parker i Sydafrika. För att bättre förstå hur dessa privata parker fungerar och vad som skiljer dem så läs gärna artikeln om privata parker kring Krugerparken mm.

Om du har varit i Kenya / Tanzania eller jämför safaris mellan länderna så kan det vara värt att nämna att det är en annan typ av safari i Krugerparken. Det är mer buskigt och inte samma öppna savanner med enorma antilopflockar som man kan hitta i till exempel Serengeti. En fördel med Krugerparken är dock att de har högre densitet av djur än Kenya / Tanzania, vilket gör det mer troligt att se fler djur.

Hur gör man?

Man kan antingen köra runt själv under dagtid eller boka in sig hos någon av ett oräkneligt antal operatörer som arrangerar egna safaris. Kvällssafari måste man dock boka via Sanparks (South African National Parks Board) och åka med i deras fordon.

Kruger på egen hand

Det är fullt möjligt och rekommenderas att köra omkring och campa i Krugerparken på egen hand. Det finns mycket djur man kan se från vägen men man ska dock vara beredd på att det ibland kan vara väldigt mycket folk.

Var kan man bo?

Sanparks har flera olika rest camps inne i parken där man antingen kan campa eller hyra en stuga. Det är bara i dessa delar av parken man kan campa, det är alltså inte tillåtet att slå upp sitt tält var man vill.

Många väljer dock att bo mer bekvämt på ett Bed & Breakfast eller guesthouse strax utanför parken.

Man kan också lyxa till det och bo på ett Safari lodge eller Bush lodge i någon av de privata parkerna i anslutning till Krugerparken.

Privata game reserves i Krugerparken

Det kan ofta vara värt att lägga lite extra pengar på att bo på lodge för att få en riktig ”bushkänsla”. Flera av lodgen har heller inga som helst stängsel runt boendet och det gör upplevelsen extra spännande att kunna höra de vilda djuren röra sig genom området under natten.

Oavsett om du vet att du ska åka till en privat, kringliggande park, eller inte så bör du läsa vår artikel om privata parker. En privat park innebär nämligen inte bara en lyxigare upplevelse utan en helt annan typ av safari.

Förslag på bra privata parker kring Krugerparken

En privat park som kan rekommenderas starkt är Marloth park (strax utanför Krugerparken) där man ofta har zebror, giraff och andra djur utanför sitt rum och dessutom har utsikt in i Krugerparken. Från Marloth Park kan man sedan också köra in i Krugerparken för olika game drives.

Andra populära privata parker som kan rekommenderas är:

  • Sabi sands – Den mest kända privata parken. Se här för lista på lodger.
  • Timbavati – Mycket bra för den som vill bo i det vilda. Se här för lista på lodger.
  • Sabi sabi – Bra park som också är känd för att flera Hollywood-kändisar brukar åka dit, bland annat Brad Pitt. Se här för lista på lodger.

Ta sig till Krugerparken

Något man bör tänka på när man planerar att åka på safari är att räkna in tiden det tar att ta sig till de olika parkerna. Från Johannesburg tar det ca fem timmar att köra till Krugerparken. Ett alternativ är att ta ett kortare inrikesflyg till en av tre flygplatser som finns i närheten av Kruger.

Flygplatserna kring parken är KMIA eller Kruger Mpumalanga International Airport (nära Nelspruit vid södra Krugerparken), Eastgate Airport (vid Hoedspruit, södra/centrala Krugerparken) och Kruger Park Gateway Airport (vid Phalaborwa, centrala/norra Krugerparken).

Många väljer att hyra en bil och köra själva då det finns en hel del kul att göra längs vägen. Andra väljer att betala extra för att bli upplockade av vid sitt boende, vilket dock kan bli ganska dyrt.

Ett annat alternativ är att ta bussen, se Citybug eller Lowveldlink, som stannar till vid de större orterna utanför Krugerparken).

Relaterade artiklar

Vill du ha hjälp att boka?

african-tours-logo
  • Passionerade experter
  • Välj bland över 100 resor
  • Skräddarsytt eller rundresa
kapstaden-com-logo
  • Inga extra avgifter
  • Svenska guider
  • På plats i Sydafrika

[email protected] – 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

  • Safari, boende, bilar
  • Avgiftsfria bokningar
  • I Sydafrika sedan 1993
sydafrikaexperten-logo
  • Inga avgifter eller påslag!
  • På plats i Sydafrika
  • Stor tillgänglighet

Gillar du MittSydafrika.se?

hagelberg