Att tänka på inför safariresan

infor-safariresan

För att du ska få en lyckad safari gäller inte bara att hitta en bra park, på rätt tid på året med rätt arrangör. Det finns en del mentala förberedelser (faktiskt) som du bör göra innan du åker, för att få ut det mesta av din safari.

Om du inte varit på någon typ av safari innan så kan det vara bra att förstå att ett safari inte är ett utomhuszoo! Det finns med andra ord inga garantier att du får se allt du vill – även om du betalat dyrt för resan. Ingen guide kan trolla fram en leopard men en bra guide kan alltid hitta något intressant, även när de stora djuren lyser med sin frånvaro.

Sydafrika-safari är inte Kenya-safari

Naturen i Sydafrika skiljer sig väldigt mycket från omgivningarna i Kenya och Tanzania och en safari i Sydafrika skiljer sig väldigt mycket från en safari i de länderna. Tänk bort Lejonkungen och de rödgula milsvida savannerna med eukalyptusträden för det är helt enkelt inte så det ser ut i Sydafrika.

En Safari i Sydafrika är mycket mer ute i bushen och det är mycket buskar och träd som ibland kan göra det svårt att enkelt se djuren. Nästan alla djur man kan se i Kenya och Tanzania (tex “The Big Five”) finns i Sydafrika och det är troligt att du kommer kunna se dem, men bara inte på samma sätt. Det kan vara värt att förbereda sig på!

Sätt förväntningarna lågt

Det spelar ingen roll om du åker på safari för att “bara få se vackra djur”. En mycket vanlig företeelse är att man åker ner till Sydafrika med den föresatsen men väl när man kommit fram och börjar diskutera med andra så ändras gärna prioriteringarna. Att se “The Big Five” blir viktigare än du trott.

Det är vanligt att man, från ett och samma lodge, åker iväg med olika bilar som har olika rutter på safarin. Dessa bilar har sedan radio-kontakt så de olika guiderna kan tipsa om var de olika djuren befinner sig. Detta gör att du kan höra hur den andra bilen står framför en elefanthjord med elefantkalvar medan er bil inte sett någonting på hela tiden.

Tänk dig också in i en situation där du kommer tillbaka till lodgen och får se den här videon från bordsgrannen:

Det är svårt att inte bli avundsjuk då!

Vårt tips är att förbereda dig på att detta kan hända och känn efter vad du vill se, oavsett vad du hör andra vill se så kommer du få mest ut av din resa. Dras inte med i “safari-skrytet” som ibland kan förekomma utan försök vara nöjd med din upplevels oavsett vad du är med om själv.

Ha respekt för djuren - framförallt på egenhändig safari

Många går från att ha en viss rädsla för lejon och andra “farliga” djur till att, efter några timmars safari, byta ut denna känsla till att de känns något ofarliga. Många vilda djur går saktmodigt och långsamt fram och tycks mycket mer beskedliga än man förväntat sig.

Om du åker på safari i egen bil kan detta till och med upplevas som tråkigt. När man sett ett lejon ligga och sova i tre minuter vill man vill ju att något ska hända!

Detta kan ibland leda till att man tror att djuren i princip aldrig springer eller är aggressiva. Det är väldigt sällan som djuren är aggressiva mot människor eller fordonen men det händer. Då är det sällan de “farliga kattdjuren” utan snarare elefanter, flodhästar och emellanåt noshörningar.

Om du åker med en guidad safari vet guiden när man ska hålla avstånd eller när ett djur visar tecken på aggressivitet. Om du däremot åker själv i egen bil bör du alltid hålla avstånd till de större djuren. Fråga viltvårdarna innan din safari vilka varningstecken du ska hålla utkik efter och undvik att vara nära elefanter med ungar samt stora hannar. Var också försiktig kring spetsnoshörningar.

I korthet: Ha respekt för de vilda djuren. Om inte annat för att det är du som är gäst i deras hem.

Se inte safarin genom kameralinsen

Det är väldigt vanligt att man ser hela safarin genom kameralinsen för att få “det perfekta fotot”. Fråga dig själv innan vad du vill ha, den underbara upplevelsen eller det perfekta fotot. Gör du safarin för din egen skull eller för att visa någon annan? Det är inte alltid en självklar fråga!

Relaterade artiklar

Relaterade foton

safari-perfekta-bilden

Ibland kan det handla om några sekunder då du har djuret precis framför dig. Vill du spendera denna tid med att observera eller att ta den perfekta bilden?

Vill du ha hjälp att boka?

african-tours-logo
 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
kapstaden-com-logo
 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika

[email protected] – 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
sydafrikaexperten-logo
 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet

Gillar du MittSydafrika.se?

hagelberg