Djurlivet i Sydafrika

djurliv

Djurlivet i Sydafrika finns inte enbart kring de stora safariparkerna. Förutom lejon, noshörningar och elefanter finns också valar, pingviner, hajar och mycket annat. Här tipsar vi om djur som man brukar vilja se när man åker till Sydafrika.

The Big Five

The Big Five är ett gammalt begrepp bland viltjägare i Afrika och syftar på de fem djur som var svårast att skjuta. Det har alltså inget att göra med de fem vackraste, eller fem mest intressanta djuren att se för turister, även om det ofta feltolkas så.

De fem djur som räknas till the Big Five är lejon, elefant, noshörning, buffel och leopard. Just vattenbuffeln står ut i detta sällskap då det ju inte är ett lika “spektakulärt” djur som de andra men det är ett väldigt aggressivt och svårdödat djur, därav inkluderingen i the Big Five.

Nu när du lärt dig vad the Big Five är så bör du glömma det igen. Gör dig själv en tjänst och bry dig inte om att “bocka av” dessa på din safari. Om man tänker efter är det ju faktiskt ganska löjligt eftersom det handlar om fem svårskjutna djur, inte någon form av checklista för turister! Du kommer njuta mer av din safari och ha en trevligare upplevelse på din semester.

Lejon

Lejon behöver knappast en större introduktion. Dessa massiva katter kan bli upp till 250 kg, vilket ger dem en andraplats i storleksordning efter tigern.

Lejon lever i upp till 15 år men hannar brukar bara bli runt 10 år eftersom de ofta åsamkas skador i samband med slagsmål med andra hannar. De föredrar att leva på savannen men kan också leva i bush-landskap och till och med skog.

Om du ser ett lejon under din safari kan det kanske vara skönt att veta att lejon vanligtvis inte attackerar människor då vi inte ingår i deras naturliga meny.

Giraff

Giraffen är, inte helt otippat, världens högsta djur med en höjd över havet på 4-5 meter och de väger kring ett ton. Giraffen är släkt med rådjur och vanligt boskap, men förstås en ganska avlägsen släkting.

I Afrika hittar man giraffer oftast på savann och grässlätter från centrala delarna av Afrika ned till just Sydafrika. Där gillar de att strosa runt och leta efter Acacia-träd (ett väldigt taggigt träd).

Med sin långa hals kan giraffen komma åt att äta på platser i träden som andra växtätare inte kan komma åt vilket ger dem en fördel gentemot andra djur. För att kunna få blod upp till huvudet har giraffer ett enormt hjärta som väger uppemot 10 kg!

Flodhäst

Flodhästen är ett växtätande djur som gärna spenderar dagarna i vatten och lera för att mot skymningen leta sig upp mot land för att äta gräs.

Trots att djuret bara äter växter och i allmänhet är ganska klumpig är det ett otroligt farligt djur. Det är världens tredje tyngsta landlevande djur och har en enorm mun med stora tänder. Trots sin storlek kan de vara riktigt snabba (upp mot 30 km/h!) och de är farliga för att de är väldigt aggressiva och attackerar besökare på ett sätt som inte andra djur vanligtvis gör.

Elefant

Elefanter är världens största landlevande djur. Det är den afrikanska Elefanten som man kan se i Sydafrika (till skillnad från den asiatiska Elefanten). Den kan leva i 50-70 år och bli så stor som 3-4 meter hög och väga allt från 3.5 till 12 ton!

Elefanter har länge jagats för sitt elfenben men också för så kallat bushmeat (viltkött) men arten är på uppgång efter 1995 års förbud mot att döda djuren. Detta förbud har dock sedan februari 2008 tagits bort!

Även elefanten kan vara ett farligt djur, även under en safari. Man bör alltid vara försiktig när man är nära elefanthonor med sina ungar eller stora elefanthannar. Om du åker på safari eller egen bil, utgå alltid ifrån att djuren kan bli aggressiva och låt motorn vara igång.

Elefanter finns i princip i alla nationalparker men Addo elephant park är ett måste om du älskar elefanter.

Noshörning

Att se en noshörning på safari är en mäktig syn. Som en bepansrad stridsvagn kan den mullra fram och spetsa vilken attackerare som helst med sitt horn – en egenskap som sätter djuret i respekt bland andra djur och människor.

Men noshörningen är ett i allmänhet lugnt djur som bara äter växter och som helst inte slösar energi på att attackera andra. Detta behagliga liv gör att den kan bli runt 60 år gammal. Detta dock förutsatt att den inte skjuts, vilket tyvärr är alltför vanligt då dess horn är väldigt attraktivt.

Hornet betingar ett värde på flera tiotusentals kronor på den svarta marknaden. De används främst till den kinesiska marknaden där hornen tros bota impotensproblem.

Norhörningarna har tidigare delats upp i “vita” och “svarta” vilket är en felaktig indelning eftersom båda har samma färg. Vit kommer ifrån “white rhino” som i sin tur kommer ifrån en felaktig tolkning av “wide rhino”. Den “vita” noshörningen har nämligen en bred läpp som gör det lättare för den att beta gräs.

Den “svarta” noshörningen, eller spetsnoshörning, äter från buskar och har en käke som är bättre anpassad för denna föda. Av de två noshörningarna är denna mer ovanlig men också mer farlig då den kan bli aggressiv och attackera utan synbar anledning.

En noshörning kan väga kring 3-4 ton och bli 3-4 meter lång och cirka 2 meter hög. Det är närmast att jämföra med en riktigt stor innerstadsjeep!

Noshörningar har man störst möjlighet att se i Hluhluwe/Umfolozi.

Valar

Valen är världens största däggdjur och en harmonisk upplevelse att se. I Sydafrika kan man framförallt se Brydes fenvalar och knölvalar och det finns speciella turer man kan åka på för att se valar.

Valsafari är säkrast och bäst mellan augusti till oktober. Det går att se valar både innan och efteråt men det är osäkert. Antingen finns valarna där eller så har de lämnat – det finns inget antingen eller.

Under en valsafari kan man få se valar väldigt nära båten, man kan se dem “vinka” med fenorna, kela med varandra och dessutom hoppa! Det senare är en helt fantastisk syn när flera ton val flyger upp i luften och landar i ett gigantiskt plask!

Valar kan du se på många olika ställen i Sydafrika men Hermanus är populärt då man kan se dem från stranden.

Strutsar

Det finns en hel del strutsar i Sydafrika, framförallt för att de avlas som boskap för sitt kött, sina fjädrar och sitt läder. Det populäraste stället att se strutsar på nära håll är i Oudtshoorn (några timmar nordost om Kapstaden) men strutsar finns också vilt i de flesta nationalparkerna.

Apor / babianer

Kaphalvön, och framförallt i Simon’s town, är det svårt att inte springa på babian! De är nära integrerade med byn på gränsen till att vara en plåga för invånarna då de rotar bland sopor och kan te sig ganska läskiga.

Generellt sett är apor inte speciellt populära i Sydafrika, bland sydfrikanerna. De upplevs ofta som vilda hundar i andra länder eftersom de gärna gräver i sopor och kan vara aggressiva gentemot människor. Som med alla vilda djur gäller: Mata Inte Djuren!

Vithaj

Vithajen borde vara ett av världens mest fruktade djur men det är en relativt oförtjänt titel. Att se en vithaj är en spektakulär upplevelse, vare sig du ser den från båten eller om du väljer att dyka bland vithajar!

Vithajar hittar man flest av i Sydafrika kring False Bay utanför Kapstaden. Det är ett de mest hajtäta områdena i världen och enligt utsago finns det en vithaj inom 200 meters omkrets om man skulle få för sig att ta en simtur här. Det finns dock hajspanare som håller koll på hajfaran och varnar när det finns haj i vattnet.

En riktig upplevelse som är få förunnat är att få se en vithaj hugga en säl “i luften”. Detta är något man kan få se utanför Seal Island. Det som händer är att hajen kommer in underifrån en säl och fångar den samtidigt som den flyger upp över ytan med sälen i gapet! Att få se detta är dock inte speciellt vanligt, så förvänta dig inte det.

Pingviner (glasögonpingviner)

En otroligt härlig syn är glasögonpingvinerna vid Boulders penguin colony på Kaphalvön utanför Kapstaden (kostar R 35 (c:a 35 kr)). De är en sorts mini-pingvin som kan låta som åsnor (och därför ibland kallas jackass-pingvin) och som ibland kan ses surfa på magen på stranden.

Andra djur

Denna samling av djur är förstås bara en bråkdel av den enorma fauna av djur som Sydafrika har. Är du intresserad av att läsa mer om ett specifikt djur så rekommenderas Wikipedia.

Relaterade artiklar

Relaterade foton

Lejon

djur-giraff

Giraff

djur-flodhast

Dagtid är detta ofta så mycket man får se av en flodhäst.

djur-flodhast-mun

Flodhästar kan te sig som stora, lugna kor men kan snabbt bli livsfarliga.

djur-elefant-skog

Elefanter, liksom många andra “safaridjur”, lever inte bara i savannområden som man är van att se dem i naturdokumentärer.

djur-elefan

Elefant med sin nyfödda unge.

djur-noshorning

Noshörning som kliar sig mot en termitstack.

djur-val

Val som ryggsimmar.

Strutsar brukar man normalt inte se vilt på samma plats som de “vanliga” safariresorna. De trivs i varma torra klimat. De är dock vanliga som boskap.

Glasögonpingviner hittar man i Boulder på Kaphalvön.

En gepard som njuter i solen

Vill du ha hjälp att boka?

african-tours-logo
 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
kapstaden-com-logo
 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika

[email protected] – 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
sydafrikaexperten-logo
 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet

Gillar du MittSydafrika.se?

hagelberg