Boende i safariparkerna

boende-i-parkerna

Man kan välja mellan att bo på bush stay, bush lodge, privata parker, B&B och mycket annat när man åker på safari i Sydafrika. Här reder vi ut begreppen.

Man bör välja sitt boende med omsorg, i samband med en safari. Boendet handlar inte bara om bekvämlighet utan mycket också om hur nära djuren man kommer och hur stark denna upplevelse blir.

Bed & Breakfast - billigt men mycket transporter

Bed & Breakfast (ofta förkortat B&B) är ett vanligt typ av boende i samband med safari. Det är också det billigaste alternativet – mycket billigare än ett lodge.

Som namnet skvallrar om ingår en säng och frukost men inte så mycket mer. Det är ofta ganska enkelt men kan ändå vara väldigt mysiga och hemtrevliga boenden, inte sällan med familjen som driver B&B’t boendes i huset bredvid.

samband med safari är ett Bed & Breakfast i princip alltid utanför parken. I praktiken innebär detta att man en normal safaridag med två game drives åker fram och tillbaka till sitt B&B två gånger.

Ligger ditt B&B en bit ifrån parken innebär det att ganska mycket tid går bort till transporter. Det innebär också att när safarit är slut för dagen så är “djurupplevelsen” slut också, vilket inte är fallet med de andra typerna av boende.

B&B passar bra för den som bara vill “testa på lite safari” och som inte är i Sydafrika med fokus på just safari och därmed inte heller vill spendera för mycket pengar på upplevelsen.

Lodge - bekvämt boende med safarimiljö

En lodge är närmast att likna vid ett hotell och är betydligt bekvämare och lyxigare än ett Bed & Breakfast. Ett lodge kan vara både inne i, och utanför en park.

Ett lodge kan kosta från 1 000 kr per natt och uppåt. Vanligast är dock att det kostar runt 3 000 – 6 000 kr per natt. Då ingår oftast allt och framförallt också safari. Exakt vad som ingår i det lodge du är intresserad av bör du undersöka nogrannt innan du bokar.

Man brukar skilja på olika typer av lodge då de kan vara antingen ett safari lodge eller ett bush lodge. Vi förklarar skillnaderna dem emellan nedan.

Safari lodge - inhägnat boende i parken

Ett safari lodge befinner sig inne i en park men med ett stängsel runt för att hålla ute de vilda djuren. Bilden överst visar ett exempel på hur ett safari lodge kan se ut.

Ett safari lodge passar den som vill vara nära djuren men som inte nödvändigtvis behöver ha djuren tätt inpå. Man kan efter safaridagens slut sätta sig och titta ut över parken och både se och höra djuren. På så sätt är man “alltid med djuren” så att säga och man spenderar ett minimum av sin tid med att transporteras från en plats till en annan.

Eftersom ett safari lodge är inhägnat är det ett bra alternativ för familjer med barn (jämfört med ett bush lodge som inte har några stängsel gentemot djuren).

Bush lodge - öppet boende i parken

Ett Bush lodge är också inne i en park men utan stängsel för att man ska få komma närmare djuren. Ett bush lodge är också mycket lyxigt boende och med riktiga hus. Man behöver alltså inte vara orolig för att ett lejon ska kliva rakt in i sovrummet!

Ett bush lodge är en av de bästa safariupplevelserna man kan få då djuren bokstavligt talat kan gå rakt igenom lodget. I praktiken kan det innebära att det står en giraff rakt utanför din dörr när du vaknar på morgonen.

Bush stay - lyxiga tält och inga stängsel

Bush stay är snarlikt ett bush lodge men är något enklare då man bor i tält. Tänk inte tvåmannatält utan snarare stora, lyxiga, fyrkantiga “safaritält” man kan gå upprätt i.

Ett bush stay är, liksom ett bush lodge, utan stängsel vilket gör det till den ultimata safariupplevelsen. Djuren kan gå och stryka sig mot tältduken och man hör varenda ljud utanför sitt tält. Det är så nära naturen du kan komma!

Bush stay finns bara i privata parker och på de flesta nationalparkerna i Sydafrika men främst kanske i Krugerparken.

Hotell och backpacker hostels?

Vanliga hotellrum är inte lika vanliga som de typer av boenden som beskrivs ovan. Om du vill ha ett skönt hotellrum med lite högre bekvämlighet än vad man kan förvänta sig av ett B&B och inte bo i parkerna så får man leta sig en bit utanför parkerna.

Detsamma gäller backpacker hostels, de är inte representerade i samband med parkerna utan finns oftast en bit ifrån.

Boka boende för ditt safari

Oftast bokar man både boende och safari samtidigt. I de flesta boenden är också safari inkluderat i priset. Det är helt enkelt ett paketpris där allt ingår.

För förslag på boenden i just den parken du ska åka till så se respektive artikel för de olika parkerna:

Du kan också söka på parken du ska till i någon större sökmotor för hotell, tex Testa till exempel att skriva Kruger national park eller Marloth park (en privat park utanför Krugerparken) i nedanstående sökbox så får du massor av förslag.

Relaterade artiklar

Vill du ha hjälp att boka?

african-tours-logo
 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
kapstaden-com-logo
 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika

[email protected] – 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
sydafrikaexperten-logo
 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet

Gillar du MittSydafrika.se?

hagelberg