Dyka med vithajar

dyka-med-vithaja

En unik upplevelse som Sydafrika är känt för är att dyka med vithajar. Man åker ut med båt och lockar till sig hajarna, sen stegar man ned i en metallbur under vattnet och tittar på hajarna på nära håll.

Att dyka med vithajar är en av de mest rika naturupplevelserna man kan få vara med om i Sydafrika. Det finns alltså speciella turer där man åker ut med en båt till hajstinna vatten. Där börjar man sedan med att “chum the water” vilket innebär att man kastar i blodiga fiskrester för att locka till sig vithajarna. Man matar alltså inte hajarna utan skapar bara blodspår i vattnet som ska locka till sig hajarna.

Man kan välja att antingen beskåda dessa fulländade rovdjur i säkerheten från båten eller se dem ifrån säkerheten i en stålbur nedsänkt i vattnet. Stålburen är bara delvis nedsänkt i vattnet och man har inte ens snorkel och behöver därmed inte heller dykcertifikat. Där lockar sedan guiderna hajarna till närheten av buren med hjälp av beten.

Vithajssafari är egentligen mer av en naturupplevelse än en adrenalinkupplevelse (även om det förstås beror på hur rädd man är för djuren sedan innan). Eftersom man enligt lag inte får mata hajarna och eftersom betena är relativt små så agerar inte vithajarna speciellt aggressivt under turen. Känslan att få vara nära dessa fulländade rovdjur är dock en extraordinär upplevelse.

 

Var kan man dyka med vithajar?

Vithajar finns längs hela kusten bland annat i Kapstaden och då framförallt False bay och Seal Island. I False Bay kan man se vithajarna slå sälar upp i luften som en del av deras jakt, men det är mycket ovanligt.

Längs Garden route kan man prova vithajsdyk i Mossel Bay men de allra flesta vithajsdyken utgår ifrån Gaansbaai sydost om Kapstaden.

Vad kostar det?

Att dyka med vithajar kostar cirka R 1200 (c:a 1200 kr) med en organiserad tur från Gaansbaai, två timmar utanför Kapstaden. Great white shark diving kan rekommenderas att åka med.

Vad behöver jag ta med

Du bör ta med dig följande på en vithajstur:

 • Badkläder
 • Kamera (gärna med undervattenslins)
 • Regnrock (det kan bli väldigt blött när vågorna slår mot båten)
 • Sjösjuketabletter (höga vågor = sjösjukhet).

Du behöver dock inte ta med dig cyklop, våtdräkt eller liknande. Det får man låna av turbolaget. Är du frusen av dig kan man ofta hyra en torrdräkt.

När bör man åka?

Innan du åker ut för att dyka med vithaj så tänk på att säsongen framförallt varar från april till september. Efter det är det fortfarande möjligt, men inte lika säkert. Man bör verkligen kolla med arrangören innan man bokar turen och fråga dem hur det sett ut den senaste tiden. Har det varit tomt med hajar är det inte värt att åka ut.

Är det säkert?

Det är säkert att dyka med vithajar, du skyddas av en stålbur och av erfarna guider.

Relaterade artiklar

Relaterade foton

Vithajsdyk utgår ofta ifrån Gaansbaai (det är dock inte den enda orten).

vithajsdyk-haj-fagel

Med hjälp av ett bete försöker guiden locka vithajen mot buren varifrån man observerar hajarna under vattnet med cyklop.

vithajsdyk-uppifran

Man måste ha våtdräkter på sig då vattnet är riktigt kallt. Man turas sedan om att gå ned i buren, emellan passen kan man observera ifrån båten.

vithajsdyk-buren

Buren sänks inte ner fullt i vattnet utan man har ett utrymme högst upp som man går upp till för att hämta luft. Man har alltså ingen snorkel.

Under ytan kan sikten ofta vara dålig så guiden försöker locka hajarna så nära buren som möjligt. Instruktionen att hålla in händer känns överflödig.

Vill du ha hjälp att boka?

african-tours-logo
 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
kapstaden-com-logo
 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika

[email protected] – 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
sydafrikaexperten-logo
 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet

Gillar du MittSydafrika.se?

hagelberg