Sydafrikansk mat är influerad av den mix av europeer, indier, malayer och afrikaner som befolkas av landet. Generellt sett är maten på restauranger etc i Sydafrika “europeisk” med mycket kött.
Eftersom maten man äter på restauranger och det sydafrikanerna själva äter skiljer sig något tar vi upp dessa olika typer av matkulturer separat.
På samma sätt som i Sverige är det inte husmanskosten man hittar ute på restaurangerna, såtillvida det inte är rena turistrestauranger. Bli därför inte förvånad om du hittar gravlax på menyn men inte kan hitta till exempel en bobotie!
På restauranger kan man ofta hitta lokala specialiteter som struts och ibland ofta viltkött som kudu, impala eller till och med krokodil. Framförallt strutsar farmas för köttframställning men var sunt skeptisk till varifrån köttet kommer och fråga serveringspersonalen.
En populär “fisk” som du ofta kommer hitta på menyn är “line fish”. Det är dock inte en speciell fisk utan signifierar en dagsfärsk fisk som fångats med hjälp av ett linjebete. Ofta står det angivet någonstans vilken som är dagens line fish eller så upplyser serveringspersonalen om detta. Det kan vara värt att påpeka att snoek, som man ibland ser på menyn, är en sorts fisk och inte en snok!
Självklart finns det inga generella regler för vad en sydafrikan äter på samma sätt som att inte alla svenskar äter samma sak. För dem, lika mycket som för oss, beror det på var man bor, var man kommer ifrån etc.
Exempelvis äter sydafrikaner med europeiskt ursprung mer europeiskt influerad mat och gärna mycket kött. Sydafrikaner med urpsrung från afrika äter ofta en helt annan typ av mat, ofta baserat på majs.
Varje sydafrikan med självaktning arrangerar regelbundet en braai som i princip är detsamma som att grilla. Det som skiljer en braai från en svensk grillkväll är att man oftast skyr grillkol till fördel för riktig ved.
För många är detta en outsinlig källa till diskussion om olika vedtypers fördelar för köttet. Detta sätt att grilla gör att en braai blir en hel eftermiddagssyssla eftersom det tar relativt lång tid för veden att bli en bra glöd att grilla på.
På grillen har man gärna nötkött, struts eller boerewors (en populär korv). Till maten dricker man kanske en Black Label (öl) eller en Pinotage (rött vin).
Biltong är torkat kött och är ett populärt tilltugg eller snacks gjort på nötkött, struts eller vilt. Biltong kan antingen ätas som sticks (pinnar) och är då lite segare med mer tuggmostånd, eller som små köttskivor. Sticks är det man oftast hittar på till exempel bensinmackar medan köttskivor är lite lyxigare och det kan man få hos slaktaren eller på marknader.
Om du vill göra sydafrikansk mat hemma så hittar du här några förslag, med recept, på sydafrikanska rätter. Kom gärna med egna förslag i kommentarsfältet nedan!
[email protected] – 031-164020
Besök: http://www.africantours.se
[email protected] – 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com
[email protected] – 08-500 04409
Besök: http://www.afrikakompaniet.se
[email protected] – 08-559 259 09
Besök: http://www.sydafrikaexperten.se
[0|0] © MittSydafrika
Notera att samtliga angivna priser på sidan är säsongsberoende och kan ha ändrats sedan artikeln skrevs. MittSydafrika tar inget ansvar för förluster, felbokningar, ekonomiska eller fysiska skador mm som uppkommit på grund av informationen på denna sida.