Inspiration till resmål

inspiration

Sydafrika är ett otroligt vackert land som dessutom har mycket olika aktiviteter att erbjuda: allt från vingårdar till safari i världsklass till fantastiska vandringsleder. Sydafrika är mer än bara Krugerparken och Kapstaden. Detta kapitel är till för att hjälpa dig komma på vilka delar du ska ta med i din resrutt och hur MittSydafrika kan hjälpa dig.

Det är nog möjligt att du hört talas om Sydafrika som resmål via vänner, reseprogram eller resetidningar och fått upp intresset. Du har säkert redan några idéer om vad du vill göra i Sydafrika.

Det vi rekommenderar dig att göra är att först skumma igenom denna webbsida och se vilka av de resmål vi skrivit om som du känner att du skulle vilja se. Utöver resmålen rekommenderas också att du tittar till följande artiklar:

 • Läsarnas egna tips – Här har besökare i Sydafrika fått lista sina topp-3 platser de besökt. Utifrån detta kan du hitta några spännande resmål som kan passa dig.
 • Böcker och filmer om Sydafrika – I denna artikel tipsar vi om böcker och filmer som handlar om, eller utspelar sig i, Sydafrika. Här kan du få lite mer insikt om olika platser och skapa dig en känsla om landet.
 • Tips på resrutter – MittSydafrika.se har sammanställt resrutter som du kan följa till punkt och pricka eller snarare bli inspirerad av för att skapa din egen resrutt.

12 saker många brukar vilja göra i Sydafrika

Det finns inga måsten eller “måste se” när man är på semester. Du bör heller inte se din semester som en checklista med platser att “bocka av” men vill du ha tips på några populära resmål och aktiviteter i Sydafrika så kommer här en lista med 12 saker många brukar vilja göra i Sydafrika:

 1. Åka på safari, framförallt då i Krugerparken
 2. Besöka Kapstaden – Kapstaden är en vacker stad, vackert belägen vid havet och med Taffelberget ständigt i bakgrunden. En stad väl värd att besöka.
 3. Åka, eller vandra upp på, Taffelberget. Nästan alla som besöker Kapstaden väljer att antingen vandra upp på Taffelberget eller åka med kabinbanan upp. Berget erbjuder otroligt vackra vyer och vacker natur.
 4. Besöka vingårdarna i västra kap-provinsen, tex Stellenbosch, Paarl eller Franschhoek.
 5. Åka längs Garden Route – Garden Route är en vägsträcka som går längs kusten i västra kap-provinsen. Sträckan är mycket vacker och orterna kring sträckan är pittoreska och väl värda att besöka.
 6. Beskåda valarna i Hermanus – Hermanus är inte bara en vacker ort vid södra kusten utan erbjuder även valskådning i världsklass. Man kan enkelt se valarna från stranden vid rätt tid på året.
 7. Dyka med vithajar – att dyka med vithajar är inte så farligt som det låter men en blandning av adrenalin- och naturupplevelse.
 8. Uppleva djurlivet på nära håll i St Lucia – St Lucia är en liten ort i östra Sydafrika där flodhästar bokstavligt talat promenerar på gatorna! Det är också en bra utgångspunkt för safari.
 9. Sköldpaddssafari – Det är inte många platser i världen där man har möjlighet att se sköldpaddor stora som mindre bilar krypa upp på stränderna för att lägga ägg, eller se hundratals minisköldpaddor krypa tillbaka till havet. I Sydafrika, närmare bestämt St Lucia, kan kan göra detta.
 10. Dyka och snorkla – Sydafrika erbjuder dykning och snorkling i världsklass med massor av spännande fiskarter, bland annat valhaj (vid säsong).
 11. Besöka en kåkstad – Kåkstäderna är inte bara fattig slum utan också i högsta grad levande stadsdelar med ett kulturliv du inte hittar någon annanstans. Rätt guidade är de också helt ofarliga att besöka.
 12. Äventyra – på samma sätt som Australien och Nya Zeeland är kända länder att prova på äventyrssporter är även Sydafrika det. Här kan man hoppa bungy jump från världens högsta bungy jump från bro, hoppa fallskärm, klättra och mycket mer. Adrenalinjunkien blir inte besviken på utbudet i Sydafrika!

Var försiktig med dina vänners rekommendationer

Det är lätt att följa sina vänners rekommendationer när de kommer hem överexalterade över platser de varit på. Det är dock viktigt att sätta dessa tips i perspektiv och ställa dig några frågor:

 • Har dina vänner sett HELA Sydafrika? Förmodligen inte. Ifall de beskriver en safari som “den bästa” så bör du tänka på att det förmodligen är “den bästa de varit på” men att det faktiskt kan finnas andra som är minst lika bra eller bättre också! Självklart ska du lyssna på tips från dina vänner men ta dem inte som den enda informationskällan.
 • Gillar ni att göra samma saker? Om era vänner älskade en viss tur så kanske det inte är samma tur ni skulle ha valt. Kanske är den för lyxig, för obekväm eller för turistig för er smak? Ta med detta i bedömningen av dina vänners råd.

När du fått inspiration och en “att se”-lista så kan du gå vidare till att koka ner denna lista till en praktisk och bra resrutt. Nästa kapitel handlar om hur du bör planera din sydafrikaresa.

Relaterade artiklar

Vill du ha hjälp att boka?

african-tours-logo
 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
kapstaden-com-logo
 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika

[email protected] – 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
sydafrikaexperten-logo
 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet

Gillar du MittSydafrika.se?

hagelberg