Boka själv eller via resebyrå?

boka-sjalv-eller-via-resebyra

Det finns en rad olika resebyråer som är specialiserade på Sydafrika. Om du planerar en semester till Sydafrika så kanske du ställs inför frågan om du ska skapa resan helt själv eller om du ska anlita en resebyrå eller agent. I denna artikel hjälper vi dig med att förstå vad en resebyrå kan göra åt dig samt vilka resebyråer som är specialiserade på Sydafrika.

Att boka en resa med en resebyrå innebär ofta att man får tips från personer som kan landet, man får hjälp med att boka hotell och upplevelser utefter sin rutt. Man kan ofta välja att köpa ett helt paket, att få ett skräddarsytt paket eller att få hjälpa med att boka delar av ens resa, tex en safari.

Exempelvis, om du bokar en bröllopsresa i Sydafrika så kan en resebyrå skapa en resa med förslag på hotell och saker att göra. Denna resa kan baseras på en paketresa men som ni själva kan göra en egen unik resa av. Att man bokar med en reseagent betyder alltså inte att man får en “paketresa” utan man har möjlighet att få en helt personlig resrutt, kryddad med guldkorn som passar just er.

Generellt så bör du alltid överväga att anlita en reseagent om du åker med en större grupp. Ofta inser man inte hur mycket jobb man kommer att drabbas av och ju tidigare du skaffar hjälp, desto bättre.

Vad kostar det?

Att anlita en resebyrå behöver faktiskt inte kosta mer än att boka exakt samma resa själv. Detta kanske kan te sig konstigt då man ju tycker att resebyrån måste ta ut en avgift för att finansiera sitt arbete, eller?

Faktum är att resebyråer oftast tjänar pengar på att få en så kallad kickback (provision) från hotell, safariturer, guidade turer och så vidare. Så när de bokar en hotellnatt för dig så kanske de får 20% av köpesumman som provision direkt från hotellet för att ha förmedlat dig som kund.

Detta gör att de kan erbjuda att boka ett hotell till samma pris som du själv hade fått om du bokat själv, vilket gör att det faktiskt ofta inte blir dyrare för dig att boka via en resebyrå!

Finns det några risker med detta då? Det är klart att en resebyrå helt klart föredrar att boka in dig på ett hotell där de får provision men samtidigt har i princip alla hotell och bed and breakfasts detta upplägg, vilket gör att resebyrån sällan behöver gör ett etiskt val mellan att välja mellan ett bra hotell som inte ger provision eller ett något sämre som ger provision.

Sen är det klart att det finns mycket arbete som en resebyrå gör som inte kan finansieras via detta system. Därför väljer vissa resebyråer att lägga på en bokningsavgift eller något högre 

priser för att kompensera för detta. Vissa resebyråer gör dock inte detta och det är upp till dig att välja om servicen du får är värt en viss extrakostnad.
Väljer du att åka en riktig paketresa med guide, schema och tillsammans med andra så tillkommer självklart en extra kostnad för detta. Då betalar du heller inte bara för hotell, utan även för guidning etc.
Det är också värt att notera att olika resebyråer arbetar på olika sätt, vissa är specialiserade på skräddarsydda resor medan andra erbjuder mer förpaketerade resor.
Du hittar resebyråerna i högerkolumnen här på sidan eller på vår översikt av resebyråer som erbjuder sydafrikaresor.

Relaterade artiklar

Vill du ha hjälp att boka?

african-tours-logo
 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
kapstaden-com-logo
 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika

[email protected] – 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
sydafrikaexperten-logo
 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet

Gillar du MittSydafrika.se?

hagelberg